Standard Malaysia dikembangkan dengan tujuan untuk
memastikan bahawa produk ataupun barang
yang dihantar kepada penjual peruncit sesuai dengan kehendak halal, sehingga
memelihara integrity halal produk. Objektif Standard adalah: (MS 2400-3:2019
Jabatan Standard Malaysia )
Seperti di [kausa 1.1] (MS 2400-3:2019) Standard ini
menetapkan keperluan sistem pengurusan untuk memastikan integrity produk yang
halal dan baik di peringkat. Manakala dalam [kausa 1.2.1] standard ini terdiri
daripada syarat-syarat yang khusus industry dan dimaksudkan untuk berlaku
organisasi seperti itu tanpa mengira jenis, ukuran, produk , barang barang yang
ditangani dan diuruskan. Ini menentukan syarat dalam memenuhi permintaan
pelanggan dan peraturan yang berlaku.
Organisasi harus memastikan bahawa pelaksaaan standard ini
sesuai dengan keperluan Syariah seperti berikut:
ü Dalam
[klausa 4.2.1.2] Pihak pengurusan hendaklah:
a) Menentukan
skop organisasi hendaklah menentukan proses dan lokasi proses / aktiviti yang
diliputi oleh sistem dari awal hingga akhir proses yang berkaitan dengan
aktiviti peruncitan.
b) Memastikan
bahawa polisi itu relevan dengan dan mematuhi kehendak halal.
c) Memastikan
bahawa dasar berkenaan dengan objektif halal difahami, dilaksanakan dan
dikekalkan di semua organisasi.
d) Mengkaji
hasil aktiviti pengurusan risiko pada selang waktu yang ditentukan untuk
memastikan kesesuaian berterusan dan keberkesanan proses pengurusan risiko.
e) Memastikan
bahawa proses komunikasi yang sesuai dibuat di dalam dan di luar organisasi
untuk memastikan keberkesanan sistem pengurusan halal.
f) Dan
menyediakan kawasan solat yang sesuai untuk pekerja muslim.
ü Dalam
[kausa 4.2.2.2.2] jawatankuasa halal dalaman mesti mempunyai tanggungjawab dan
kewibawaan yang jelas termasuk:
a) memastikan bahawa pemimpin halal dan / atau eksekutif halal sebagai titik rujukan perkara halal untuk organisasi tersebut.
b) memantau,
mengenal pasti dan mencatat sebarang masalah berkaitan dengan proses dan yang
halal sistem pengurusan.
c) laporkan
masalah yang dihadapi berkaitan dengan pelaksanaan rantaian bekalan halal ke
pemimpin halal untuk tindakan selanjutnya.
d) memastikan
bahawa sistem pengurusan halal ditubuhkan, dilaksanakan dan dikekalkan mungikut
standard ini.
e) mengatur
dan menyelaraskan aktiviti halal
f) melakukan
aktiviti pengesahan pada rantaian bekalan halal
g) memulakan
tindakan pembetulan dan kawalan ke proses termasuk penarikan semula produk dan
pengeluaran
sehingga penyimpangan atau keadaan yang tidak memuaskan yang berkaitan dengan
syarat halal
h) memulakan
tindakan pencegahan untuk mencegah berulang yang akan mempengaruhi status halal
i) melaporkan
kesesuaian dan keberkesanan sistem pengurusan halal untuk pengurusan mengkaji
semula.
ü [Kausa
4.3.4.5] Penentuan tindakan pembetulan untuk titik kawalan halal. Dari [klausa
4.3.4.5.1] iaitu Organisasi harus mendokumentasikan tindakan pembetulan yang
diambil semasa pemantauan hasil menunjukkan bahawa langkah-langkah kawalan
tidak dilaksanakan atau tidak berkesan untuk menghapuskan atau mencegah pencemaran
tersebut. Tindakan pembetulan hendaklah memastikan integriti halal barang atau
prosesnya dilindungi, langkah-langkah kawalan dilaksanakan kembali
seperti yang dirancang dan barang selama tempoh yang mana langkah kawalan tidak
dilaksanakan ditangani mengikut prosedur ditubuhkan ini dari [klausa 4.3.4.5.2]
ü [klausa
5] Organisasi
harus mempertimbangkan perkara-perkara berikut semasa menetapkan risiko halal
rancangan pengurusan. Dan dari [klausa 5.1.1] Semua perkhidmatan pengangkutan
masuk dan keluar hendaklah dijelaskan dalam dokumen ke sejauh mana yang
diperlukan untuk melakukan analisis risiko, termasuk yang berikut, yang sesuai:
a) ciri
biologi, kimia dan fizikal
b) senarai
ramuan, termasuk bahan tambahan dan alat pemprosesan.
c) Asal
bahan.
d) kaedah
pemprosesan, daging, memasak, membakar, mencampurkan dan menambah, dan
lain-lain.
e) pembungkusan
dan pelabelan
f) keadaan
penyimpanan dan jangka hayat
g) penyediaan
dan / atau pengendalian sebelum penggunaan atau pemprosesan
h) kaedah
penyimpanan dan pengendalian
i) barangan
dan paparan
j) troli
dan bekas produk pelanggan
k) kaunter
daftar keluar (tempat jualan)
l) kriteria
penerimaan atau spesifikasi yang sesuai untuk perkhidmatan runcit.
ü [klausa
6.1.1] kegiatan peruncitan biasa termasuk yang berikut (rujuk lampiran D untuk
penjelasan )lebih lanjut mengenai proses dan aktiviti runcit.
a) Monitor
pembekal
b) Pengenalpasti
pemisahan pengendalian dan perlebalan produk yg halal dan baik
c) Tertakluk
kepada pemeriksaan integrity yang baik
d) Memunggah
produk dan barang ke lokasi penyimpanan
e) Menyekat,,menyusun
semula dan mengemas semula produk
f) Penyimpanan
produk sejuk beku
g) Penyimpanan
di ruang ante (untuk produk ambien dan kebaikan)
h) Pemiliharaan
integrity rantai sejuk
i) Stok
dan penambah rak dan lokasi barang dagangan
j) Produk
pelanggan dan pilihan baik.
k) Pemindahan
produk pelanggan dan barang dengan troli dan bakul .
l) Periksa
aktiviti kaunter
m) Menyusun
produk yg tidah sesuai dijual.
ü
[klausa 7.7.7.1] Produk
dan / atau barang yang dipamerkan dalam pelbagai bahagian peruncitan hendaklah
berkesan dilindungi daripada pencemaran. Dan dari [klausa 7.7.7.2] Pihak
pengurusan harus melaksanakan program kebersihan diri pekerja yang menangani
perkara berikut:
a) prosedur
untuk mencuci tangan yang betul
b) penggunaan
sarung tangan dan perkakas yang sesuai
c) kawalan
sentuhan tangan kosong dengan produk atau barang siap makan
d) pengecualian
dan sekatan pekerja yang sakit
ü [klausa
7.12.1] Organisasi akan membangunkan program latihan termasuk latihan berkaitan
halal ke memastikan kakitangan yang terlibat dalam operasi dilatih dan / atau
diarahkan ke tahap yang sesuai ke operasi yang akan dilakukan.
ü Dari
[klausa 8.1] Organisasi harus menetapkan dan mengekalkan prosedur
terdokumentasi untuk melakukan audit di selang masa yang dirancang
untuk menentukan sama ada sistem pengurusan halal:
a) menepati
kehendak standard ini dan sistem pengurusan halal
b) keperluan
yang ditetapkan oleh organisasi
c) dilaksanakan,
dikekalkan dan dikemas kini dengan berkesan
0 comments:
Post a Comment