Thursday, June 4, 2020

MALAYSIA STANDARD






MS 2400-3:2019
SISTEM PENGURUSAN RANTAIAN BEKALAN 
BAHAGIAN 3:PERUNCITAN




UMMI NAJWA BINTI RAMLI
DPH201924037


   传统零售商杂志 

Standard Malaysia dikembangkan dengan tujuan untuk memastikan bahawa produk ataupun  barang yang dihantar kepada penjual peruncit sesuai dengan kehendak halal, sehingga memelihara integrity halal produk. Objektif Standard adalah: (MS 2400-3:2019 Jabatan Standard Malaysia )

Seperti di [kausa 1.1] (MS 2400-3:2019) Standard ini menetapkan keperluan sistem pengurusan untuk memastikan integrity produk yang halal dan baik di peringkat. Manakala dalam [kausa 1.2.1] standard ini terdiri daripada syarat-syarat yang khusus industry dan dimaksudkan untuk berlaku organisasi seperti itu tanpa mengira jenis, ukuran, produk , barang barang yang ditangani dan diuruskan. Ini menentukan syarat dalam memenuhi permintaan pelanggan dan peraturan yang berlaku.

Organisasi harus memastikan bahawa pelaksaaan standard ini sesuai dengan keperluan Syariah seperti berikut:

ü  Dalam [klausa 4.2.1.2] Pihak pengurusan hendaklah:

SMEinfo | Pengurusan Rantaian Bekalan

a)    Menentukan skop organisasi hendaklah menentukan proses dan lokasi proses / aktiviti yang diliputi oleh sistem dari awal hingga akhir proses yang berkaitan dengan aktiviti peruncitan.

b)    Memastikan bahawa polisi itu relevan dengan dan mematuhi kehendak halal.

c)    Memastikan bahawa dasar berkenaan dengan objektif halal difahami, dilaksanakan dan dikekalkan di semua organisasi.

d)    Mengkaji hasil aktiviti pengurusan risiko pada selang waktu yang ditentukan untuk memastikan kesesuaian berterusan dan keberkesanan proses pengurusan risiko.

e)    Memastikan bahawa proses komunikasi yang sesuai dibuat di dalam dan di luar organisasi untuk memastikan keberkesanan sistem pengurusan halal.

f)     Dan menyediakan kawasan solat yang sesuai untuk pekerja muslim.

 

ü  Dalam [kausa 4.2.2.2.2] jawatankuasa halal dalaman mesti mempunyai tanggungjawab dan kewibawaan yang jelas termasuk:

 Ingin ketahui STATUS HALAL bagi sesuatu... - KPDNHEP-Laman Rasmi ...

a)    memastikan bahawa pemimpin halal dan / atau eksekutif halal sebagai titik rujukan perkara halal untuk organisasi tersebut.

b)    memantau, mengenal pasti dan mencatat sebarang masalah berkaitan dengan proses dan yang halal sistem pengurusan.

c)    laporkan masalah yang dihadapi berkaitan dengan pelaksanaan rantaian bekalan halal ke pemimpin halal untuk tindakan selanjutnya.

d)    memastikan bahawa sistem pengurusan halal ditubuhkan, dilaksanakan dan dikekalkan mungikut standard ini.

e)    mengatur dan menyelaraskan aktiviti halal

f)     melakukan aktiviti pengesahan pada rantaian bekalan halal

g)    memulakan tindakan pembetulan dan kawalan ke proses termasuk penarikan semula produk dan pengeluaran sehingga penyimpangan atau keadaan yang tidak memuaskan yang berkaitan dengan syarat halal

h)    memulakan tindakan pencegahan untuk mencegah berulang yang akan mempengaruhi status halal

i)     melaporkan kesesuaian dan keberkesanan sistem pengurusan halal untuk pengurusan mengkaji semula.

 

ü  [Kausa 4.3.4.5] Penentuan tindakan pembetulan untuk titik kawalan halal. Dari [klausa 4.3.4.5.1] iaitu Organisasi harus mendokumentasikan tindakan pembetulan yang diambil semasa pemantauan hasil menunjukkan bahawa langkah-langkah kawalan tidak dilaksanakan atau tidak berkesan untuk menghapuskan atau mencegah pencemaran tersebut. Tindakan pembetulan hendaklah memastikan integriti halal barang atau prosesnya dilindungi, langkah-langkah kawalan dilaksanakan kembali seperti yang dirancang dan barang selama tempoh yang mana langkah kawalan tidak dilaksanakan ditangani mengikut prosedur ditubuhkan ini dari [klausa 4.3.4.5.2]

Selamat Datang Ke Musolla Al-Imtiyaz SK Kampong Selamat,Pulau ... 

ü  [klausa 5] Organisasi harus mempertimbangkan perkara-perkara berikut semasa menetapkan risiko halal rancangan pengurusan. Dan dari [klausa 5.1.1] Semua perkhidmatan pengangkutan masuk dan keluar hendaklah dijelaskan dalam dokumen ke sejauh mana yang diperlukan untuk melakukan analisis risiko, termasuk yang berikut, yang sesuai:

RANGKUMAN PAI BAB 14 KELAS VIII JENIS-JENIS HEWAN – Pucuk Ibun

a)    ciri biologi, kimia dan fizikal

b)    senarai ramuan, termasuk bahan tambahan dan alat pemprosesan.

c)    Asal bahan.

d)    kaedah pemprosesan, daging, memasak, membakar, mencampurkan dan menambah, dan lain-lain.

e)    pembungkusan dan pelabelan

f)     keadaan penyimpanan dan jangka hayat

g)    penyediaan dan / atau pengendalian sebelum penggunaan atau pemprosesan

h)    kaedah penyimpanan dan pengendalian

i)     barangan dan paparan

j)     troli dan bekas produk pelanggan

k)    kaunter daftar keluar (tempat jualan)

l)     kriteria penerimaan atau spesifikasi yang sesuai untuk perkhidmatan runcit.

 

ü  [klausa 6.1.1] kegiatan peruncitan biasa termasuk yang berikut (rujuk lampiran D untuk penjelasan )lebih lanjut mengenai proses dan aktiviti runcit.

 RUNCIT

a)    Monitor pembekal

b)    Pengenalpasti pemisahan pengendalian dan perlebalan produk yg halal dan baik

c)    Tertakluk kepada pemeriksaan integrity yang baik

d)    Memunggah produk dan barang ke lokasi penyimpanan

e)    Menyekat,,menyusun semula dan mengemas semula produk

f)     Penyimpanan produk sejuk beku

g)    Penyimpanan di ruang ante (untuk produk ambien dan kebaikan)

h)    Pemiliharaan integrity rantai sejuk

i)     Stok dan penambah rak dan lokasi barang dagangan

j)     Produk pelanggan dan pilihan baik.

k)    Pemindahan produk pelanggan dan barang dengan troli dan bakul .

l)     Periksa aktiviti kaunter

m)  Menyusun produk yg tidah sesuai dijual.

 

ü  [klausa 7.7.7.1] Produk dan / atau barang yang dipamerkan dalam pelbagai bahagian peruncitan hendaklah berkesan dilindungi daripada pencemaran. Dan dari [klausa 7.7.7.2] Pihak pengurusan harus melaksanakan program kebersihan diri pekerja yang menangani perkara berikut:

 Tip Kebersihan Diri Untuk Keselamatan di Dapur | Unilever Food ...

a)    prosedur untuk mencuci tangan yang betul

b)    penggunaan sarung tangan dan perkakas yang sesuai

c)    kawalan sentuhan tangan kosong dengan produk  atau barang siap makan

d)    pengecualian dan sekatan pekerja yang sakit

 

ü  [klausa 7.12.1] Organisasi akan membangunkan program latihan termasuk latihan berkaitan halal ke memastikan kakitangan yang terlibat dalam operasi dilatih dan / atau diarahkan ke tahap yang sesuai ke operasi yang akan dilakukan.

Adakah Latihan (Training) Penting Untuk Pekerja? – Portal FV Niaga

ü  Dari [klausa 8.1] Organisasi harus menetapkan dan mengekalkan prosedur terdokumentasi untuk melakukan audit di selang masa yang dirancang untuk menentukan sama ada sistem pengurusan halal:


a)    menepati kehendak standard ini dan sistem pengurusan halal

b)    keperluan yang ditetapkan oleh organisasi

c)    dilaksanakan, dikekalkan dan dikemas kini dengan berkesan

0 comments:

Post a Comment